Information

Däggdjur: Jaguar

Däggdjur: Jaguar



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Systematisk klassificering

Rike: Animalia
Provins: Chordata
Klass: Mammalia
Ordning: Carnivora
underordning: Feliformia
Familj: Felidae
subfamiljen: Pantherinae
Snäll: Panthera
Arter: P. onca Linné, 1758

Medlem av familjen Felidae och underfamiljen Pantherinae, Jaguaren (Panthera onca) är den största katten i den nya världen, närvarande i olika biotoper, med ett mycket brett distributionsområde, från norr till södra Amerika.
Även om den taxonomiska klassificeringen tillskriver beskrivningen till biologen Linné, under artonhundratalet, sågs denna art redan i det sextonde århundradet av vissa spanska biologer under erövringen och koloniseringen av Central- och Sydamerika, särskilt i skogarna och buskarna i regioner som idag motsvarar Mexiko, Ecuador och Costa Rica.
Endast mindre än lejonet (Panthera leo) och tigern (Panthera tigris), jaguaren har anpassat sig till olika livsmiljöer: från de central-sydamerikanska regnskogarna-tropiska, till prärierna, buskar och torra och klippiga miljöer som är typiska för södra USA, som New Mexico, Arizona och Texas. Men vi hittar det också i Floridas skogar och träsk, även om befolkningstätheten totalt sett är mycket låg i USA på grund av konkurrensen från Puma (Felis concolor).
Som med lejon och tigrar, Panthera onca den har en underindelning i olika raser eller underarter, vars morfofysiologiska skillnader bestäms av geografiska isoleringsfenomen, mutationer och i vissa fall hybridisering med andra kattarter.
Åtta olika raser identifieras för närvarande: Panthera onca onca, Panthera onca veraecrucis, Panthera onca goldmani, Panthera onca peruanska, Panthera onca centralis, Panthera onca palustris, Panthera onca arizonensis, Panthera onca hernandesii.
Skillnaderna gäller främst kroppens storlek, färg och makulering av pälsen. Rosetterna som bildas av fläckarna på den rostfärgade bakgrunden, till exempel, kan innehålla en eller två svarta punkter i mitten.
Denna kombination är olika i de olika underarterna, men med tanke på den stora variationen från individ till individ. Faktum är att inga två prover är desamma för pälsens färg och sammansättning.
DE Panthera onca de var och är starkt förankrade i stamkulturen i de olika central- och sydamerikanska befolkningarna, som i de infödda amerikanerna i södra USA. I Central- och Sydamerika ansågs de vara heliga djur av både aztekerna, Inca och Maya. I olika arkeologiska fynd, som statyer och målningar, som tillhör dessa stora och mystiska civilisationer, hänvisas ofta till jaguaren, tillsammans med ormen, örnen och kondoren.
Vem som inte är en biolog, kan förvirra i djurparker, zoosafari, zoopark, jaguaren med leoparden, eftersom de har en päls vid första anblicken liknande för makuleringen och kromatismen. De anpassar sig båda mycket bra till livet i fångenskap, där de bidrar till återbefolkningen av arten genom att reproducera året runt, och tillbringar det mesta av dagen med att slumra på stammarna, med benen dinglande, omedvetna om besökarna, en typisk och omisskännlig egenskap hos dessa två arter.
Men i verkligheten är skillnaderna många.
Först av allt är jaguaren endemisk för Amerika, medan leoparden från Afrika och Asien. Dessutom har Panthera onca en roströd päls med rosettformade mönster, som har en eller två svarta punkter inuti, medan pälsen från Panthera pardus den är gulaktig, med runda och fulla fläckar, eller åtminstone mindre brokig än hos jaguaren.
Slutligen är leoparden mindre, med mindre robusta ben.
Gemensamt har de en lång svans, som kan överstiga 70 cm. Det tjänar till att hålla balansen på trädgrenarna och invigar de bästa klättrarna bland de stora katterna.
I båda arter finns det melaniska (svarta) varianter i de sydamerikanska, afrikanska och asiatiska regnskogarna: den melaniska jaguaren som ofta finns i skogarna i Costa Rica och den svarta panteren, som smälter väl in i djungelens mörker och skugga.
I slätterna i Patagonia, eller i de afrikanska och asiatiska prärierna, där en rörlig svart fläck lätt syns från bytet, kunde en sådan mantel inte faktiskt existera, eftersom det som är en fördel i mörkret skulle visa sig vara ett handikapp här.
När man tittar närmare på solen, pälsen från dessa melaniska djur, ser man alltid förekomsten av rosetter eller runda fläckar som är karakteristiska för arten. I motsats till vad man tänkte för upp till tjugo år sedan, är det därför inte fråga om hybrider födda från interspecifika kopplingar, utan om en mutation som bärs av en av de olika generna som är involverade i pälsens kromatism. Kort sagt ett överuttryck av melanin som täcker den ursprungliga pälsen.
Fenomenet verkar oftare i jaguarer än på leoparder. En nära miljö-ekologisk koppling, kopplad till biotopen, kan vara orsaken.
Enligt teorin för vissa biologer på 60-talet, sedan övergivna (enligt min mening alltför hastigt), kan denna melanism, orsakad av en eller flera mutationer som påverkar en polyfunktionell, pleiotropisk gen, tilldelad pälsfärgning, vara ett icke-patogent virus (som inte påverkar djurets hälsa), precis som det händer med tulpaner, där, som bekant, virus skapar ovanlig fläck i blommor.
Det har också observerats att i den melaniska jaguaren bärs mutationen av en dominerande gen, medan den i den melaniska leoparden bärs av en recessiv gen, och att med tanke på den muterade genens natur kan melaniska jaguarer föds i ett kull med små normala . De svarta jaguarerna kan generera både svarta och fläckiga vildtypsungar, medan de normala, i parning, visar bara fläckiga, icke-melaniska ungar.
Det finns också jaguarer och vita panterar, som är leucistiska individer, som är fallet med lejonet. Här är dock frekvensen mycket låg: det är mycket lättare att hitta en leucistisk lejon, som i sig redan är sällsynt, än en jaguar eller en vit leopard.
Melanism kan i slutändan kopplas till gynnsamma mutationer i immunsystemet. Det verkar som om melaniska individer (både jaguarer och leoparder) uppvisar en immunresponsiv aktivitet, mot vissa smittämnen (protozoer, svampar, bakterier, virus) som är bättre än vildtypsuppgifter, men allt detta för tillfället är bara en hypotes från att verifiera
Vid Bear Creek Sanctuary i Barrie, Kanada, parades en svart jaguar med en lejoninna och födde en tik av kolfärgad "svart jaguar" och en hane av ljusbrun "prickig jaguar". Vi kan därför inte säga att den muterade genen från den melaniska jaguaren är dominerande över lejonets färg, andra formella genetiska studier behövs för att ta reda på det.
Men i de slående likheterna mellan jaguaren och leoparden ser många biologiska zoologer det tydliga tecknet på en gemensam fylogenetisk avstamning.
Enligt vissa författare bodde den gemensamma förfäder i Alaska och Sibirien, under den geologiska perioden där de fortfarande var förenade av en isthmus. Den skulle sedan flytta söderut, till Central- och Sydamerika och öster, från Sibirien till den Palearktiska regionen, varifrån den asiatiska kontinenten och Nordafrika bildades.
Efter avslutandet av de kontinentala hyllorna enligt det välkända fenomenet "kontinental drift" tog djuren fångade och isolerade i Holodic-regionerna (Neartica: Nord-Central-Sydamerika och Palearctic: Nord-Afrika och Asien) olika evolutionära, i förhållande till ekosystem och biotoper, vilket ger upphov till Panthera onca och al Panthera pardus.

Jaguar Panthera onca (foto www.kithomeshq.com)

Svart jaguar eller svart panter Panthera onca (foto Bardrock)

Zoogeography

De Panthera onca det är endemiskt till den södra delen av USA (där de faktiskt är sällsynta) i stater som Texas, Arizona, New Mexico och Florida. I Centralamerika finns de i den högsta tätheten i Mexiko, Costa Rica (där det finns den högsta koncentrationen av den melaniska rasen) och i Sydamerika, där den högsta tätheten finns i Ecuador, Peru, Brasilien, Argentina, Bolivia, Venezuela, Colombia , Uruguay, Paraguay.

Livsmiljö-Ecology

Enligt de regioner där den bor kan jaguaren hittas i olika biotoper och livsmiljöer, även om den vanligaste består av den vintergröna skogarna i tropiskt regn. Men inte sällan har biologer som arbetar för att bevara arten observerat prover upp till 3200 m över havet i de peruanska och colombianska tropiska skogarna. Detta får oss att förstå hur fullständig och komplex deras fysiologi är, vilket gör att vi kan leva och jaga i sådana höjder.
I Centralamerika möts det i skogarna i Mexiko och Costa Rica, medan det i Sydamerika bor i Ecuador, Peru, Brasilien och Colombia i Amazonas djungel. Vi hittar det också i Pampas slätter i Argentina och nära våtmarker, med träsk och vass. Jaguarer är verkligen duktiga simmare och integrerar villigt sin diet, baserad på växtätare och gnagare, med vattenlevande reptiler, paddor och fisk.
I Argentina når de Patagonia, där de ofta slaktar nötkreatur. Slutligen hittar vi dem i Pantanal, den största alluvialslätten i världen, som sträcker sig från Brasilien (Mato Grosso och Mato Grosso do Sul) till en del av Bolivia och Paraguay.
Det är inte ovanligt för dessa regioner, där jätten Anaconda (Eunectes murinus) är hemma, möten och kollisioner mellan dessa två djur kan förekomma, och det är nästan alltid jaguaren som har överhanden.
I södra USA, där de, som vi har sett, visar en låg densitet, kan deras intervall överlappa Puma (Felis concolor), mycket vanligare. En mat ekologi överlappar, vilket orsakar sammanstötningar och ibland hybridiseringar.
Som är fallet med tigern (Panthera tigris), skapar Panthera onca vanligtvis sitt eget sortiment, avgränsat av urin, brus och optiska signaler, i vilken den vilar, vanligtvis på ett träd, vilande under dagen, även under 11 timmar i rad.
Först vid solnedgången sjunker den ner till sitt hemområde, på jakt efter vatten och byte, som den identifierar vid synen eller med lukten.
Möjligheten att dra tillbaka klorna gör att jaguaren kan gå på dynorna vid fingrarna, minska bruset och följa, utan att bli märkt, ett byte även i flera kilometer, innan han attackerar det.
Ofta överlappar räckvidden för en manlig jaguar den hos flera kvinnor, med vilken den kan para sig.
Som tigern, Panhera onca han är en ensam. Närmar sig kvinnor endast när de befinner sig i estrus, lockade av deras framtida partnerbrus och av lukten av vaginala feromoner, som hon upplever till och med tre kilometer bort.
Det kan hända att det i sällsynta fall stöter på ett par män som rör sig tillsammans, även i kombination av melan och vildtyp. Det handlar vanligtvis om vuxna som inte längre bor med sin mamma och ännu inte tävlar eftersom de är sexuellt omogna.

Morphophysiology

Identitetskortet till en Panthera onca det berättar för oss att män kan nå till och med 2 m lång, med 130 kg vikt. Hunnarna ungefär 1,70 m långa, för 55-90 kg vikt. Vid manken når de båda 60 cm i höjd.
Trots att han har nästan samma morfologi är jaguaren mycket mer robust än leoparden, med en muskelmassa som påminner om lejon och tigrar.
Den har snedställda ben, som är korta och knubbiga, kraftigare än hos leoparden. Med de främre, som lejonet och tigern, kan det slå ner stora byten, till och med 2-3 gånger tyngre än det, som Tapir (Tapirus terrestris).
Det matar också på Aguti (Azarae dasyprocta), av Pecari (Tayassu pecari), av rådjur (Amerikanska Mazama), av Capybara (Hydrochoerus hydrochaeris) och fallhjortar (Dama dama) infördes av människor, för att inte nämna nötkreatur (Bos taurus) och får (Ovis aries) av avel.
Liksom lejon och tigrar använder den utdragbara klor i en fodrad mantel för att slå ner stora byten, och dödar dem genom kvävning med en bit i nacken, säkerställd av kraftfulla hundar som kan nå 5 cm i längd med en 3 cm rot .
Den prickiga pälsen, med rosettformade mönster och svarta prickar inuti, kamouflerar den bland växterna, medan pälsens rödaktiga färg, med rostiga lappar inuti rosetterna, framkallar solens strålar som filtrerar genom den täta vegetationen.
Huvudet är robust, som halsen, och hos båda könen har näsan en iriserande pigmentering, med tillväxt, från rosa till svart.
Svansen, 48-75 cm lång, tjänar till att hålla djuret i balans mellan trädgrenarna och dess förmåga att klättra, gör att det, i frånvaro av växtätare och gnagare, kan föda på apor och olika arter av fåglar, såsom Psittaciformes.
De korta lemmarna tillåter inte långa körningar med hög hastighet, men jaguarerna är väldigt motståndskraftiga vid promenader och har en fulminant kort skott.
Som ögon för hushållskatter, hundar eller vargar har ögonen en elev som utvidgas avsevärt i mörker (mydriasis). Dessutom finns det en viss struktur "Tapetum Lucidum" (på italienska "Glansig matta") som består av ett lager guaninkristaller, placerade på näthinnan eller omedelbart bakom, vilket möjliggör perfekt nattsyn genom att återlämna det ljus som ackumuleras under dagen. Det är anledningen till att alla dessa djur på natten har ögon som lyser grönt eller rött.
Ören, med välutvecklade paviljonger, gör att du kan uppfatta även den tysta krypningen i vattnet eller på marken av anakondorna, som vi har sett tvekar inte att attackera.

Etologi och reproduktiv biologi

Som redan nämnts tillbringar jaguarer större delen av sin existens ensam. De avgränsar sitt territorium med överdrivna urinationer som är rika på specifika feromoner, men de använder också visuella ledtrådar, repar stammarna av träd med kraftfulla klor och akustiska med hjälp av brus.
Om en kvinnlig passerar sitt territorium, även om den inte är i estrus, eller åtföljs av valpen, attackeras den inte. Om det å andra sidan är i estrus sker kopplingen. Fregolan hos hanen induceras av kvinnans sexuella tillstånd, och för att ta reda på om den är mottaglig luktar den vagina och smakar urin, ett sätt också att utvärdera dess hälsotillstånd, eftersom det i naturen är bättre att para sig med vem som kan ge en friska och robusta avkommor.
I jakt, som nämnts tidigare, Panthera onca slår ner stora byten som tapirer med framtassar och kvävs sedan med en bit i nacken; i närvaro av mindre rov består tekniken istället för att hoppa på djuret, till exempel en capybara, och genomborra sin skalle med kraftfulla hundar.
Jaguaren attackerar, dödar och matar ofta på små kaimaner som den fångar, som fisk och paddor, längs vattenvägarna.
De vilda tänderna tillåter honom att riva köttet, som han sväljer utan att tugga, medan de carnassiala tänderna, som också finns i lejon, tigrar, leoparder, cougars, cheetahs och i de köttätare par excellence, definierade sekundära och tertiära konsumenter, tillåter krossning av ben.
Jaguaren klassificeras därför för Euriphage-organismerna för sin varierande matekologi.
Efter att ett rov fångats följer måltiden, som alltid börjar med levern från det dödade djuret, rik på A-vitaminet den behöver.
I den första måltiden, a Panthera onca kan äta upp till 5 kg kött. Sedan bärs slaktkroppen på ett träd eller döljs i buskarna för att matas under de kommande två dagarna. När jaguaren går till förvirring kastar han bort den, till skillnad från leoparden som är en riktig rensare.
Kopplingen kännetecknas av många samlag som varar några sekunder vardera. Det kan äga rum året runt, för i regnskogen finns det ingen regnperiode som man kan säga till en parningskalender med. Det höga antalet samlag mellan de två parterna och den höga parningsfrekvensen mellan olika partners, både för män och kvinnor, ökar som för Panthera leo reproduktionschansen.
I själva verket degenereras äggen som produceras av kvinnan snabbt i äggstocksröret och upprepade omfamningar ökar sannolikheten för befruktning av oocyter och överlevnad av arten.
I genomsnitt föds 2-4 valpar efter en graviditet på 90-105 dagar. Det finns sällan monogemiska delar.
Morkakan är av en endoteliokorial typ med en zonal organisation.
Valparna uppfostras endast av honan, eftersom hanen lämnar omedelbart efter parningen.
Som i babianer (Papio cynocephalus), märkligt i dessa djur finns det vers som kallas post-coital. Kanske signalerar de att befruktningen har ägt rum. I både jaguarer och babianer är deras natur och funktion fortfarande ett mysterium för biologer.
Amning varar 3-4 veckor, följt av avvänjning. Valparna stannar kvar hos sin mamma upp till cirka 2 år efter födseln, en period då både män och kvinnor mognar sexuellt (i vissa exemplar kan detta också förekomma under det tredje leveåret). Då kommer alla att gå sin egen väg och leta efter ett territorium.
Befolkningen i Panthera onca, inklusive melanica och olika raser, hotas alltmer av avskogning orsakad av gruvföretag och odling av oljepalmer, bananträd och nyligen också av soja. Minskningarna i antalet prover är drastiska, nästan når kritiska värden, oförenliga med underhållet av arten i naturen.
Av dessa skäl har IUCN tillsammans med CITES, WWF och olika zoologiska trädgårdsföreningar som WAZA, EAZA i samarbete med central- och sydamerikanska och amerikanska biologi- och zoologiska institut skapat projekt för bevarande av arten. och av de olika raserna, som placerar Panthera onca, som en skyddad art, i den långa röda listan över hotade hotade arter.


Video: Jaguars Are Returning to Southern Arizona (Augusti 2022).